BLIND OF SLECHTZIEND: EEN VISUELE HANDICAP

Wat als een bril of lenzen niet (of niet genoeg) helpen om goed te zien? Dan ben je slechtziend. Slechtziendheid is een handicap. We noemen het een ‘visuele handicap’. Bij sommigen is die handicap licht of matig: zij zien nog redelijk veel. Anderen zijn zwaar slechtziend of blind, zij hebben een zware visuele handicap.

Gezichtsscherpte en gezichtsveld

Eerst moeten we twee woorden uitleggen:

  • Gezichtsscherpte:
    Hoe scherp kun je iets zien? Als je zicht niet helemaal scherp is, dan is het wazig. Je moet dan dichterbij komen om iets goed te zien. Veel mensen dragen een bril of lenzen om scherp te zien. Zonder bril of lenzen zien zij wazig. Bij slechtziende mensen helpt een bril niet, of niet genoeg.
  • Gezichtsveld:
    Hoe breed kun je zien? De meeste mensen zien niet alleen recht vooruit, maar ook een beetje opzij. Je gezichtsveld is dan ongeveer een halve cirkel (180 graden).

Houd je handen eens bij je oren, terwijl je recht voor je uit kijkt. Wanneer je je vingers beweegt, zul je ze nog steeds zien! Maar wat recht voor je gebeurt, zie je het best.

Er zijn mensen die een kleiner gezichtsveld hebben. Ook zij zijn slechtziend. Bij sommige mensen is het alsof ze door een buis kijken, zo klein is hun gezichtsveld.

Wanneer ben je blind?

Veel mensen denken dat een blinde persoon helemaal niets meer ziet. Maar dat is lang niet altijd zo. We noemen iemand blind als zijn gezichtsscherpte kleiner dan of gelijk aan 1/20 (één twintigste) is, zelfs met een bril of lenzen. Dit betekent dat als iemand met twee goede ogen een stoel al op twintig meter afstand ziet, iemand met heel slechte ogen dezelfde stoel pas op één meter afstand of minder kan zien.

We noemen iemand ook blind als zijn gezichtsveld kleiner dan of gelijk aan 10 graden is. Dat is alsof je door een héél smalle buis kijkt.

Wanneer ben je zwaar slechtziend?

Een zwaar slechtziende persoon heeft een gezichtsscherpte van 3/10 (drie tienden) of minder, zelfs met een bril of lenzen. Als iemand met goede ogen een stoel al op tien meter afstand ziet, dan ziet de slechtziende persoon die stoel pas op 3 meter of minder.

Ook als je gezichtsveld kleiner of gelijk aan 20 graden is, ben je zwaar slechtziend.

Zwaar slechtziende mensen mogen een witte stok gebruiken, ook al zijn ze niet blind.

Wanneer ben je licht of matig slechtziend?

Als je niet goed ziet, dan kan de oogarts je meestal helpen. Je krijgt een bril of lenzen. Daarmee kun je weer goed ver kijken (als je bijziend bent) of lezen (als je verziend bent). Je bent dan niet slechtziend!

Pas als een bril of lenzen niet helpen, ben je slechtziend. Je ziet dan altijd minder goed dan de andere mensen, er is niets aan te doen. Maar als je meer dan 3/10 ziet en je gezichtsveld meer dan 20 graden is, ben je niet zwaar slechtziend.

Soorten slechtziendheid

Er zijn heel veel soorten slechtziendheid. Sommige mensen zien de wereld altijd door een mist. Anderen moeten om een grote zwarte vlek heen kijken. Of het lijkt alsof ze door een buis kijken. Dat kun je zelf eens uitproberen, door je beide vuisten voor je ogen te houden met een kleine opening erin. Wat zie je nu nog van de klas, en kun je nog lezen? Het kan ook dat je ogen de hele dag trillen. Dit zijn maar enkele voorbeelden van wat er met de ogen mis kan zijn.

Er zijn ook mensen die niet alle kleuren kunnen zien. Dat is soms wel vervelend, maar meestal valt het wel mee. Die mensen zijn dus licht slechtziend.

Foto van een lange tunnel, veelkleurig beschilderd

Elke slechtziende persoon ziet anders!

Zoals er geen twee dezelfde mensen bestaan, zo bestaan er ook geen twee slechtzienden die op precies dezelfde manier zien. Sommige mensen hebben net veel licht nodig om te kunnen zien, bij anderen doet het licht pijn aan de ogen. Soms verschilt het zelfs van dag tot dag! Denk dus niet te gauw dat je weet wat iemand ziet, of wat die persoon wel of niet meer kan.

Foto’s kunnen helpen om te snappen hoe slechtziende mensen zien. Hier zie je een foto van een versierde tunnel. Hij loopt onder de duinen in De Haan. De beschilderde wanden zijn een kunstwerk van Brigada Ramona Parra. De foto is scherp. Zo ziet een goedziende persoon deze tunnel.

Nu tonen we dezelfde tunnel, maar gefotografeerd zoals mensen met verschillende soorten slechtziendheid hem zien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code